Over ons: Waarvoor staat Stichting RUZ?

Ontstaan van het Sociaal project Vereenzaamden


In 2006 werd vaker in de media geschreven over eenzaamheid. Dat ook in Nederland, waar toch alles zo goed geregeld was, veel mensen zich eenzaam konden voelden was voor velen nieuw. Vanuit het bestuur van Het Rode Kruis afdeling Geleen e.o. zijn we met twee vrijwilligers gaan onderzoeken of we deze mensen zouden kunnen helpen en hoe dit dan wel zou moeten gebeuren.
In Nederland blijken meer dan 1 miljoen mensen ernstig vereenzaamd te zijn. De oorzaak hiervan kan zeer verschillend zijn. Dit kan zijn door overlijden van de partner, ziekte of ontslag waardoor men zich steeds meer afzondert van onze snelle Maatschappij en ten slotte vereenzaamd.
Na een eerste onderzoek in oktober 2006 hebben we toen met ondersteuning Rode Kruis afdeling Geleen e.o. het Sociaal Project Vereenzaming geopend met als doel deze vereenzaming onder de mensen te bestrijden.
Twee middagen per maand, de eerste en derde dinsdagmiddag van de maand werden de gasten uit hun woning gehaald en kregen in het Rode Kruisgebouw gezellige en verzorgde inloopmiddagen en activiteiten aangeboden.
We werden hierbij financieel ondersteund door Rode Kruis afdeling Geleen en de Rotaryclub Geleen.


Voortgang Stichting RUZ

De omvang van het Sociale project bleef doorgroeien en werd zelfs zo groot, dat we een tijd jammer genoeg met een wachtlijst moesten werken voor onze gasten.
Dit had te maken met de veiligheid en het maximale aantal gasten in onze zaal.
In 2017 hebben we onder grote belangstelling het 10 jarig jubileum mogen vieren.
Dit alles doen we nu al 12 jaar met een groep van 14 zeer gemotiveerde vrijwilligers zonder subsidie van de Gemeente maar met financiƫle ondersteuning van diverse begunstigers waar we dan ook zeer dankbaar voor zijn.